Dijagnostičke procedure za otkrivanje raka debelog crevaO raku debelog creva

logo

Sve počinje posetom izabranom lekaru opšte prakse koji će pregledati Vaš abdomen (stomak) i obaviti rektalni pregled kako bi ustanovio da li postoje neke promene ili otok. Ovaj pregled može biti malo neprijatan, ali svakako nije bolan.

Ukoliko se potpuno opustite tokom pregleda, sve će biti manje neprijatno. Najverovatnije ćete biti upućeni da predate stolicu (feces) na analizu radi pregleda na prisustvo krvi. Ukoliko Vaš lekar ne otkloni sumnje ili veruje da Vaši simptomi mogu biti izazvani karcinomom, ili nije siguran šta je pravi razlog, uputiće Vas kod lekara specijaliste. Ukoliko ipak sumnja na karcinom, morate otići na pregled kod specijaliste u najkraćem mogućem roku.

U bolnici, pre nego što počne sa pregledom, specijalista će Vas pitati o Vašem opštem zdravstvenom stanju i eventualnim zdravstvenim problemima koje ste imali u prošlosti. Takođe, u sklopu kompletnog pregleda, ponoviće i pregled koji je obavio Vaš lekar opšte prakse. Uglavnom svi karcinomi creva razvijaju se u debelom crevu - dve trećine u kolonu a jedna trećina u rektumu.

Sledeći dijagnostičke procedure se koristite u svrhu otkrivanja karcinoma debelog creva:

Proktoskopija / sigmoidoskopija
Kolonoskopija
Snimanje barijumskim kontrastom
Magnetna rezonanca (MRI)
CT skener
Biopsija

Proktoskopija / sigmoidoskopija

Ovaj pregled omogućava lekaru da pogleda unutrašnjost rektuma ili donjeg dela debelog creva. Ova vrsta dijanostike se obavlja u specijalizovanoj bolnici, tj. kod specijaliste gastroenterologa.

Zamoliće Vas da legnete na levu stranu, savijenih kolena, dok se proktoskopska sonda pažljivo uvodi u Vaš analni otvor. Mala pumpa je postavljena na sondu, kako bi vazduh mogao da se upumpa u crevo. To može da Vam izazove osećaj poput onog kad Vas tera u WC, ali taj osećaj prestaje odmah posle pregleda.

Proktokop je kraća sonda kojom se pregleda rektum, dok je sigmoidoskop nešto duža sonda kojom se može pregledati i dalje od rektuma, donji deo debelog creva.

Uz pomoć svetla i male kamere koja se nalazi na vrhu sonde, bilo kakve promene na unutrašnjosti creva mogu da se primete. Takođe, po potrebi, mali uzorak promene (biopsija) se može uzeti pomoću sonde, kako bi ćelije bile ispitane pod mikroskopom. Biopsija nije bolna.

Proktoskopija i sigmoidoskopija mogu biti malo neugodne metode, ali obično nisu bolne. Trebalo bi da bez problema odete kući odmah po ovoj dijagnostičkoj proceduri.

Kolonoskopija

Ukoliko Vaš lekar smatra da treba pregledati celu dužinu debelog creva, uputiće Vas na kolonoskopiju. Nju obavlja lekar specijalista, gastroenterolog. Procedura ne zahteva hospitalizaciju već istog dana idete kući. Pregled traje oko sat vremena.

Za ovu dijagnostiku, debelo crevo mora biti potpuno prazno, što znači da ćete od lekara pre pregleda dobiti instrukcije u vezi sa ishranom, kao i savet da uzimate puno tečnosti i laksative (sredstva za čišćenje) par dana pre pregleda. Takođe, istog dana ne treba jesti i piti ništa. Slična priprema i pražnjenje creva, neophodno je i za snimanje barijumskim kontrastom.

Malo pre ove procedure, moguće je da ćete dobiti tablete sedativa kako biste bili opušteniji tokom kolonoskopije. Sedativi se mogu dati i intravenskim putem. Kad se komforno namestite u položaj za pregled, na bok, blago skupljeni, lekar će pažljivo uvesti sondu kolonoskopa u Vaš analni otvor. Ova sonda je napravljena od fleksibilnih vlakana i lako prolazi kroz anatomske zavoje i krivine, tako da se lako obavlja pregled čitavom dužinom debelog creva. Mala kamera i lampa se nalaze na vrhu sonde.

Tokom ove dijagnostičke procedure, snimaju se i pregledaju sve promene ili otoci u unutrašnjosti celog debelog creva, a takođe, može se uzeti i biopsija tkiva sumnjive promene, kao i u rekto- ili sigmoidoskopiji.

Ova metoda može biti neprijatna, ali blagi sedativ pomaže da se osećate opuštenije. Većina ljudi ide kući nedugo posle pregleda, a nije loše organizovati se sa nekim da dođe po Vas u bolnicu jer ne bi trebalo da vozite nekoliko sati posle pregleda zbog produženog dejstva sedativa.