Šta je to rak debelog creva?O raku debelog creva

logo

Crevo je deo sistema za varenje. Sastoji se iz 2 dela: tankog i debelog creva. Debelo crevo je dugo 1,5 do 2 m, predstavlja završni deo sistema za varenje i sastoji se od kolona i rektuma.

Progutana hrana preko jednjaka ide u želudac, gde se započinje proces varenja. Nakon želuca, delimično svarena hrana prelazi u tanko crevo, gde esencijalne hranljive materije ulaze u telo.

colon cancer

Svarena hrana dalje ulazi u debelo crevo i u kolonu dolazi do apsorbcije vode. Kolon počinje u donjoj desnoj strani trbuha. Njegov početni deo ide na gore i poznat je kao ascedentni (uzlazni) kolon odnosno desni kolon. Zatim ide ka levoj strani trebuha i ovaj deo se naziva transverzalni (poprečni) kolon. Kolon dalje nastavlja na dole, ka donjem delu abdomena i ovaj deo se naziva descedentni (silazni) kolon tj. levi kolon. Na kraju je sigmoidni kolon, rektum i analni otvor (anus).

Otpadne materije, poznate kao stolica ili feces, sakupljaju se u rektumu (zadnjem delu debelog creva) pre nego što se izbace napolje iz organizma kroz anus. Feces se izbacuje iz organizma uz pomoć pokreta creva i to nazivamo stolicom. U crevima se nalaze limfni čvorovi (nodusi), poznati i kao limfne žlezde, koje su veličine zrna graška. Limfni čvorovi su deo limfnog sistema.

Uglavnom svi karcinomi creva razvijaju se u debelom crevu - dve trećine u kolonu a jedna trećina u rektumu.