Šta je to rak jetre?O raku jetre

logo

O jetri

Jetra je najveći organ u digestivnom sistemu i drugi po veličini organ u ljudskom telu. To je dobro prokrvljena žlezda klinastog oblika koja se nalazi na desnoj strani trbuha, ispod dijafragme i blizu debelog creva, desnog bubrega, dvanaestopalačnog creva, žučne kese i želuca.

Položaj i anatomija jetre

Primarna funkcija jetre je da filtrira sve ono što čovek jede, pije, udiše i što unosi kroz kožu. Jetra takođe obavlja čitav niz drugih važnih funkcija uključujući i:

 • Proizvodnju: Jetra je uključena u stvaranje proteina važnih za rast ćelija;
 • Skladištenje: Jetra deluje poput skladišta za ugljene hidrate, gvožđe i vitamine do trenutka kada budu potrebni organizmu. Jetra skladišti i otpušta šećer u krvi ili glukozu u krvotok radi obezbeđivanja energije za funkcionisanje organizma;
 • Lučenje žuči: Jetra proizvodi žuč, supstancu koja pomaže pri varenju i apsorpciji hrane i pomaže u varenju masti. Žuč je žućkasto-braon ili zelena tečnost koja se nalazi u žučnoj kesi;
 • Eliminaciju: I na kraju, jetra razlaže supstance poput alkohola, lekova i otpadnih proizvoda.

Pregled

Rak jetre karakterišu rast ili širenje abnormalnih ili malignih ćelija u tkivu jetre.

Hepatocelularni karcinom (HCC) je najčešći oblik raka jetre i odgovoran je za oko 90 odsto primarnih vrsta raka jetre kod odraslih osoba. HCC je češći kod muškaraca nego kod žena, ali se javlja i kod jednih i kod drugih. Rak jetre je šesti najčešći oblik raka na svetu i treći vodeći uzrok smrti izazvanih rakom na globalnom nivou.

 • Ćelije jetre (hepatociti) mogu postati kancerozne kada dođe do poremećaja normalnih ćelijskih procesa.
  • Kancerozne ćelije jetre rastu bez kontrole i razvijaju se u tumor koji se naziva primarni rak jetre ili hepatocelularni karcinom (HCC).
  • Lečenje HCC često je komplikovano jer mnogi pacijenti takođe imaju i hronično oboljenje jetre.

 • Sekundarni rak jetre, ili metastaze drugih vrsta raka sa drugih organa, takođe se razvija u jetri, ali se sastoji od ćelija koje su došle (metastazirale) iz drugog dela tela (poput debelog creva, želuca, pluća, itd.).
  • Lečenje takvih metastaza razlikuje se u zavisnosti od izvora ćelija raka.

Kada se dijagnoza postavi u ranom stadijumu (ukoliko je tumor mali odnosno još se nije raširio na druge organe), rak može biti izlečiv putemresekcije, transplantacije jetre, ili - kod malog broja pacijenata - manje invazivnim (perkutanim) lečenjem. Nažalost, pacijenti kod kojih se dijagnoza postavi u kasnijim stadijumima ili kod kojih dođe do progresije, nakon lečenja imaju lošu prognozu.