HirurgijaO lečenju

logo

Hirurško uklanjanje tumora i određenog dela tkiva predstavlja najčešći oblik lečenja raka debelog creva i mora se sprovesti od strane hirurga koji je specijalizovan za hirurgiju creva.

Operacija

Vaš lekar će prodiskutovati sa Vama o najpodesnijem hirurškom zahvatu zavisno od stadijuma raka i njegove lokalizacije u crevima.

Tokom hirurške intervencije uklanja se deo creva koji sadrži karcinom, a potom se dva otvorena kraja creva ponovo spajaju. Ovaj spoj se naziva anastomoza. Uklanjaju se i limfni čvorovi u blizini creva, jer su to najčešća mesta ka kojima karcinom počinje da se širi.
 

Kolostoma

Ako se iz nekog razloga krajevi creva ne mogu ponovno spojiti, gornji kraj se može privući ka koži zida trbuha. Ovo se naziva kolostoma, a otvor creva stoma. Preko stome se postavlja vrećica u kojoj se sakuplja izmet (pokretima creva). Ponekad je kolostoma samo privremena i u takvim slučajevima je moguće, za par meseci, izvršiti operaciju u kojoj se izvrši spajanje krajeva creva.

Operacija koja s e izvodi sa ciljem ponovnog spajanja creva zove se reverzija stome. Ukoliko nije moguće izvesti tu operaciju, stoma je trajna. U svakom slučaju, samo je kod malog broja pacijenata sa rakom debelog creva potrebna trajna kolostomija.

Ileostomija

Nekim osobama je potrebna operacija koja se naziva ileostomija u kojoj se kraj ili petlja tankog creva (ileuma) iznosi na desnu stranu trbušnog zida. Kao i kod kolostomije, na stomu se postavlja vrećica u kojoj se skuplja izmet.

Za osobe sa rakom debelog creva ovo je uglavnom privremena operacija. Najverovatnije će kasnije creva ponovno biti spojena, a stoma biti uklonjena.

Pre operacije

Na odeljenje ćete verovatno biti primljeni dan ili nekoliko dana pre operacije tako da lekari i medicinske sestre mogu izvršiti određena neophodna testiranja. Da bi bili sigurni da su Vam creva potpuno ispražnjena bićete zamoljeni da sledite strogu dijetu i upotrebite lekove (laksative) koji će pomoći da se creva isprazne dan pre intervencije. Sve ovo će Vam objasniti Vaš lekar ili medicinska sestra.

Takođe, u tim mogu biti uključeni i specijalizovana sestra, dijetetičar, fizioterapeut, piholog ili savetnik. Konzilijum će zajedno doneti najbolji plan o Vašoj terapiji uključivši sve faktore koji uključuju Vaše trenutno stanje, godine, tip i veličinu tumora, kao i činjenicu da li je počeo i koliko da se širi.

Ukolko imate pitanja o terapiji koja Vam je određena, nemojte se ustezati da pitate Vašeg lekara ili sestru. Najlakše je unapred sastaviti listu pitanja, kao i zabeležiti Vaš razgovor sa lekarom, a posebno odgovore koje ste dobili.

Hirurgija karcinoma kolona

Vrsta operacije će zavisiti od tačne pozicije tumora u Vašim crevima. Uklanjanje celokupnog kolona naziva se totalna kolektomija. Ako je potrebno da se ukloni samo polovina kolona, ovo se naziva hemikolektomijom. Može biti uklonjena ili leva ili desna strana.

Neke osobe imaju sigmoidnu kolektomiju (uklanjanje sigmoidnog kolona) ili transverzalnu kolektomiju (uklanjanje transverzalnog (poprečnog) kolona).

Nakon hirurškog uklanjanja karcinoma kolona najčešće ostaje rana koja ima oblik prave linije od grudne kosti (sternuma) naniže do male karlice.

Kod manjeg broja osoba tumor se uklanja operacijom koja se naziva laparoskopska kolektomija. Ova operacija se sprovodi kroz četiri ili pet malih rezova kroz koje se provlači laparoskop (tanka savitljiva cev koja sadrži kameru i osvetljenje). Oporavak od ove operacije je uglavnom kraći. Ipak, ova procedura je još uvek u fazi ispitivanja kako bi se ispitala korist ali i upoznalo sa rizicima od ove procedure.

Karcinomi debelog creva koji su otkriveni u veoma ranom stadijumu ponekad se mogu ukloniti operacijom koja se naziva lokalna resekcija. Upotrebom endoskopa, sličnom onome koji se koristi kod biopsije, hirurg će ukloniti samo karcinom sa površine creva. Ćelije creva pregledaće patolog i ukoliko se ustanovi da je tumor ipak visokog gradusa, hirurg će Vam možda preporučiti drugu operaciju kako bi se uklonio veći deo cerva, kako bi bio siguran da u organizmu neće ostati ćelije raka.

Hirurgija karcinoma rektuma

Osobama koje imaju karcinom rektuma trajna kolostomija će verovatno biti potrebnija nego osobama koje imaju karcinom kolona. Razlog je to što je mnogo teže ostaviti dovoljno zdravog creva čiji se krajevi mogu ponovo prespojiti kada je u pitanju karcinom rektuma. Ovo se naročito odnosi na tumore donje trećine rektuma. Radioterapija ili hemioradijacija pre hirurgije mogu pomoći da se smanji veličina tumora i to može smanjiti verovatnoću potrebe za trajnom kolostomijom.

Totalna mezorektalna ekscizija (TME) je operacija koja se obično koristi za uklanjanje karcinoma rektuma. Ovo uključuje pažljivo uklanjanje celog rektuma, kao i masnog tkiva koje ga okružuje, a koje sadrži i limfne čvorove. Za ovu operaciju je potrebno tri do pet sati. Ispitivanja pokazuju da je TME bolja od ostalih oblika hirurgije i da smanjuje rizik od ponovne pojave karcinoma.

U zavisnosti od pozicije tumora u rektumu, njegove veličine i udaljenosti od analnog otvora (sfinktera), hirurg će obaviti TME operaciju ili putem prednje resekcije ili putem abdominalno-perinealne resekcije.

Prednja resekcija se obično radi kod tumora u gornjem delu rektuma (blizu kolona). Nakon ove operacije imaćete ranu sličnu onoj kod kolektomije.

Abdominalno-perinealna resekcija se obično radi kod tumora u donjem kraju rektuma. Ova operacija rezultira trajnom kolostomijom jer su uklonjeni celokupan rektum i anus. Nakon operacije ostaju dve rane - trbušna rana i druga rana na mestu gde je anus hirurški uklonjen.

Karcinomi anusa veoma ranog stadijuma ponekad se mogu ukloniti operacijom poznatom kao lokalna resekcija ili transanalna resekcija. Upotrebom endoskopa, sličnog onome koji se koristi za izvođenje biopsije, hirurg će ukloniti samo tumor sa zida creva. Ako se tumor nalazi u blizini anusa, hirurg možda neće ni morati da koristi endoskop pri operaciji. Druga operacija može biti potrebna da bi se uklonilo crevo oko mesta gde se nalazio tumor. Ovo će biti preporučeno ukoliko se ispostavi da je tumor ipak visokog gradusa i da postoji rizik da su neke ćelije raka zaostale.

Hirurgija uznapredovalog karcinoma kolona i rektuma

Hirurgija može biti način da se uklone ćelije raka kada se rak debelog creva proširi na druge delove tela, kao što su jetra ili pluća. Ponekad se hemioterapija primenjuje pre ili posle hirurgije. Možda će Vam biti od koristi da pročitate deo o sekundarnom karcinomu u jetri.

Nakon operacije

Nakon operacije bićete posavetovani da počnete da se krećete što pre. Ovo je neophodan deo Vašeg oporavka i čak i ukoliko ste primorani da ostanete u krevetu, veoma je važno da redovno pokrećete noge i vežbate duboko disanje.

S obzirom da nećete biti u mogućnosti da se krećete naokolo uobičajenim tempom, postoji rizik stvaranja krvnih ugrušaka. Da bi se to sprečilo možda ćete biti zamoljeni da nosite specijalne čarape ili će Vam lekar dati lek protiv zgrušavanja krvi koji se zove heparin.

Ubrizgavanjem u venu (intravenozno) ćete primiti antibiotike neposredno pred operaciju kako bi se sprečila pojava infekcije.

Infuzija i dijeta

Po povratku na odeljenje dobićete infuziju kojom se preko tanke cevi (kanile) tečnost ubrizgava u vene na šaci ili ruci. Infuzija će biti uklonjena onoga trenutka kada budete ponovno sposobni da sami jedete i pijete.

Najverovatnije ćete imati i tanku cev sprovedenu preko nosa do stomaka (nazogastrična cev). Ona omogućava da se tečnosti uklone iz Vašeg stomaka tako da ne osećate mučninu. Obično se tečnost ovim putem uklanja tokom dva dana.

S obzirom da anestetik usporava rad creva važno je da ne počinjete da pijete dok se rad creva ne normalizuje. Nakon otprilike dva dana verovatno ćete početi da uzimate gutljaje vode. To će se postepeno povećavati tokom nekoliko dana (uglavnom četiri do pet dana) dok ne budete mogli da se hranite laganom hranom.

Drenovi

Često je mala cev (kateter) postavljena u Vašu bešiku i preko nje se mokraća izliva i sakuplja u vrećicu. Tako neće biti potrebe da ustajete kako biste se izmokrili, a cev se obično uklanja nakon nekoliko dana. Možda ćete imati i drenažnu cev na rani preko koje se uklanja višak tečnosti iz rane kako bi rana što bolje zarasla.

Bol

Nakon operacije verovatno ćete osećati bol i nelagodnost nekoliko dana. Postoji više vrsta efikasnih lekova protiv bola. Obavezno kažite Vašem lekaru ili medicinskoj sestri ukoliko imate bol ili nelagodnost. Vrsta leka protiv bola i njegova doza mogu se promeniti kako bi se što adekvatnije zadovoljile Vaše potrebe. Nakon abdominalno-perinealne resekcije možda će Vam biti neugodno dok sedite, ali ovo bi trebalo da se vremenom smanjuje kako rana počne da zarasta.

Odlazak kući

Verovatno ćete moći da idete kući desetak dana nakon operacije. Pre otpuštanja, verovatno će Vam biti zakazan i post-operativni kontrolni pregled.

Nekim osobama potrebno je duže vreme da se oporave od operacije. Ukoliko imate bilo kakvih problema može biti od koristi da razgovarate sa nekim ko nije direktno uključen u Vaše lečenje. Pomoć možete potražiti u Udruženju pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Dijeta nakon hirurgije creva

Nakon bilo koje operacije creva primetićete da određena hrana remeti normalan rad creva ili kolostomije ukoliko je imate. Hrana bogata biljnim vlaknima, kao što je voće i povrće može izazvati tečne stolice i učestalije pražnjenje. U zavisnosti od vrste operacije, moguće je da ćete imati proliv. Ukoliko se to desi, obavestite o tome Vašeg lekara ili medicinsku sestru kako bi Vam dao lekove koji Vam mogu pomoći. Veoma je važno da pijete mnogo tečnosti ukoliko imate proliv. Ovo je često samo privremena reakcija i nakon izvesnog vremena možete primetiti da ista hrana više nama taj efekat. Ne postoji pravilo o tome koju vrstu hrane treba da izbegavate i svaka osoba treba sama da isproba različite vrste hrane. Neka vrsta hrane koja ne odgovara jednoj osobi može odgovarati drugoj.

Možete takođe primetiti i da Vaša creva proizvode više gasova nego obično i to ponekad može napinjati trbuh i izazivati bol. Ovo može biti smanjeno pijenjem gazirane vode ili uzimanjem tableta aktivnog uglja koji će Vam prepisati Vaš lekar ili farmaceut.

Ponekad je potrebno nekoliko meseci da se povrati normalan rad creva posle operacije i verovatno ćete biti prinuđeni da pronađete najadekvatniju vrstu ishrane za sebe po pricnipu pokušaja i grešaka. Neke osobe nakon operacije imaju pojačan rad creva i treba da jedu pažljivo kako bi kontrolisali pokrete creva.

Ukoliko se Vaši problemi nastave, važno je da razgovarate sa Vašim lekarom o tome. Možda će Vam biti od koristi da pročitate deo o ishrani i raku.

Seksualni život posle hirurgije creva

Posle oporavka od operacije uglavnom ne postoji medicinski razlog zašto ne biste imali normalan seksualni život. Ipak, može se desiti da primetite kako se promenila Vaša svest o izgledu Vašeg tela, naročito ako imate kolostomiju. Ovo može dovesti do toga da ne želite da vodite ljubav.

Razgovor o Vašim osećanjima može Vam pomoći da smanjite anksioznost. Pokušajte da se ne osećate neprijatno i razgovarajte sa lekarom o problemima koji Vas muče. Oni Vas mogu uputiti u savetovalište, ukoliko mislite da bi to moglo biti od pomoći.

Ponekad operacija u oblasti rektuma može prouzrokovati oštećenje nerava koji odlaze do polnih organa. Ako postoji oštećenje može se desiti da muškarac ne može da postigne ili održava erekciju i da ima probleme sa orgazmom i ejakulacijom. I žene mogu primetiti da je njihova seksualna funkcija poremećena. Ovo se može poboljšati tokom vremena - ipak, ponekad je trajno. Postoje određeni vidovi lečenja, kao što je sildenafil (Viagra®) koji mogu pomoći muškarcima da postignu erekciju. Važno je da prodiskutujete sa lekarom čim primetite problem jer je tretman često efikasniji ukoliko se lečenje započne što pre.

Ukoliko Vam je potrebna kolostomija ili ileostomija

Kod nekih osoba sa rakom debelog creva neophodna je kolostomija ili ileostomija. Ovo u početku može zvučati zastrašujuće. Potrebno je vreme i strpljenje da bi se naučilo kako treba rukovati sa stomom i niko ne očekuje od Vas da se odmah snađete sa tim. Kao i sve što je novo, i ovo će kako budete vežbali vremenom postati lakše.

U većini bolnica postoje specijalno obučene medicinske sestre koje ćete najverovatnije upoznati pre operacije. One će Vam pokazati kako treba da brinete o stomi i pomoći Vam da se izborite sa svakim problemom. Takođe može biti od koristi da razgovarate sa nekim ko je već naučio da živi sa stomom. Savet koji potiče iz ličnog iskustva može biti od neprocenjivog značaja, naročito u prvih nekoliko meseci posle operacije.

Pre operacije lekar će brižljivo planirati položaj Vaše stome tako da vrećica ostaje na mestu bez obzira da li sedite, stojite ili se krećete. Prvih nekoliko dana posle operacije o kolostomiji ili ileostomiji će se brinuti medicinska sestra kako bi se uverila da se vrećica prazni i menja kad god je to potrebno. U početku će Vaša stoma biti blago naduvena i može biti potrebno nekoliko nedelja pre nego što se vrati na normalnu veličinu. Čim počnete da se osećate bolje, medicinska sestra će Vam pokazati kako da čistite stomu i menjate vrećice. Dostupno je nekoliko različitih vrsta vrećica ili sprava i medicinska sestra će Vam pomoći da odaberete onu koja je najpogodnija za Vas.

Nakon operacije

Nakon operacije bićete posavetovani da počnete da se krećete što pre. Ovo je neophodan deo Vašeg oporavka i čak i ukoliko ste primorani da ostanete u krevetu, veoma je važno da redovno pokrećete noge i vežbate duboko disanje.

S obzirom da nećete biti u mogućnosti da se krećete naokolo uobičajenim tempom, postoji rizik stvaranja krvnih ugrušaka. Da bi se to sprečilo možda ćete biti zamoljeni da nosite specijalne čarape ili će Vam lekar dati lek protiv zgrušavanja krvi koji se zove heparin.

Ubrizgavanjem u venu (intravenozno) ćete primiti antibiotike neposredno pred operaciju kako bi se sprečila pojava infekcije.

Infuzija i dijeta

Po povratku na odeljenje dobićete infuziju kojom se preko tanke cevi (kanile) tečnost ubrizgava u vene na šaci ili ruci. Infuzija će biti uklonjena onoga trenutka kada budete ponovno sposobni da sami jedete i pijete.

Najverovatnije ćete imati i tanku cev sprovedenu preko nosa do stomaka (nazogastrična cev). Ona omogućava da se tečnosti uklone iz Vašeg stomaka tako da ne osećate mučninu. Obično se tečnost ovim putem uklanja tokom dva dana.

S obzirom da anestetik usporava rad creva važno je da ne počinjete da pijete dok se rad creva ne normalizuje. Nakon otprilike dva dana verovatno ćete početi da uzimate gutljaje vode. To će se postepeno povećavati tokom nekoliko dana (uglavnom četiri do pet dana) dok ne budete mogli da se hranite laganom hranom.

Drenovi

Često je mala cev (kateter) postavljena u Vašu bešiku i preko nje se mokraća izliva i sakuplja u vrećicu. Tako neće biti potrebe da ustajete kako biste se izmokrili, a cev se obično uklanja nakon nekoliko dana. Možda ćete imati i drenažnu cev na rani preko koje se uklanja višak tečnosti iz rane kako bi rana što bolje zarasla.

Bol

Nakon operacije verovatno ćete osećati bol i nelagodnost nekoliko dana. Postoji više vrsta efikasnih lekova protiv bola. Obavezno kažite Vašem lekaru ili medicinskoj sestri ukoliko imate bol ili nelagodnost. Vrsta leka protiv bola i njegova doza mogu se promeniti kako bi se što adekvatnije zadovoljile Vaše potrebe. Nakon abdominalno-perinealne resekcije možda će Vam biti neugodno dok sedite, ali ovo bi trebalo da se vremenom smanjuje kako rana počne da zarasta.

Odlazak kući

Verovatno ćete moći da idete kući desetak dana nakon operacije. Pre otpuštanja, verovatno će Vam biti zakazan i post-operativni kontrolni pregled.

Nekim osobama potrebno je duže vreme da se oporave od operacije. Ukoliko imate bilo kakvih problema može biti od koristi da razgovarate sa nekim ko nije direktno uključen u Vaše lečenje. Pomoć možete potražiti u Udruženju pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

Dijeta nakon hirurgije creva

Nakon bilo koje operacije creva primetićete da određena hrana remeti normalan rad creva ili kolostomije ukoliko je imate. Hrana bogata biljnim vlaknima, kao što je voće i povrće može izazvati tečne stolice i učestalije pražnjenje. U zavisnosti od vrste operacije, moguće je da ćete imati proliv. Ukoliko se to desi, obavestite o tome Vašeg lekara ili medicinsku sestru kako bi Vam dao lekove koji Vam mogu pomoći. Veoma je važno da pijete mnogo tečnosti ukoliko imate proliv. Ovo je često samo privremena reakcija i nakon izvesnog vremena možete primetiti da ista hrana više nama taj efekat. Ne postoji pravilo o tome koju vrstu hrane treba da izbegavate i svaka osoba treba sama da isproba različite vrste hrane. Neka vrsta hrane koja ne odgovara jednoj osobi može odgovarati drugoj.

Možete takođe primetiti i da Vaša creva proizvode više gasova nego obično i to ponekad može napinjati trbuh i izazivati bol. Ovo može biti smanjeno pijenjem gazirane vode ili uzimanjem tableta aktivnog uglja koji će Vam prepisati Vaš lekar ili farmaceut.

Ponekad je potrebno nekoliko meseci da se povrati normalan rad creva posle operacije i verovatno ćete biti prinuđeni da pronađete najadekvatniju vrstu ishrane za sebe po pricnipu pokušaja i grešaka. Neke osobe nakon operacije imaju pojačan rad creva i treba da jedu pažljivo kako bi kontrolisali pokrete creva.

Ukoliko se Vaši problemi nastave, važno je da razgovarate sa Vašim lekarom o tome.

Možda će Vam biti od koristi da pročitate deo o ishrani i raku.

Seksualni život posle hirurgije creva

Posle oporavka od operacije uglavnom ne postoji medicinski razlog zašto ne biste imali normalan seksualni život. Ipak, može se desiti da primetite kako se promenila Vaša svest o izgledu Vašeg tela, naročito ako imate kolostomiju. Ovo može dovesti do toga da ne želite da vodite ljubav.

Razgovor o Vašim osećanjima može Vam pomoći da smanjite anksioznost. Pokušajte da se ne osećate neprijatno i razgovarajte sa lekarom o problemima koji Vas muče. Oni Vas mogu uputiti u savetovalište, ukoliko mislite da bi to moglo biti od pomoći.

Ponekad operacija u oblasti rektuma može prouzrokovati oštećenje nerava koji odlaze do polnih organa. Ako postoji oštećenje može se desiti da muškarac ne može da postigne ili održava erekciju i da ima probleme sa orgazmom i ejakulacijom. I žene mogu primetiti da je njihova seksualna funkcija poremećena. Ovo se može poboljšati tokom vremena - ipak, ponekad je trajno. Postoje određeni vidovi lečenja, kao što je sildenafil (Viagra®) koji mogu pomoći muškarcima da postignu erekciju. Važno je da prodiskutujete sa lekarom čim primetite problem jer je tretman često efikasniji ukoliko se lečenje započne što pre.

Ukoliko Vam je potrebna kolostomija ili ileostomija

Kod nekih osoba sa rakom debelog creva neophodna je kolostomija ili ileostomija. Ovo u početku može zvučati zastrašujuće. Potrebno je vreme i strpljenje da bi se naučilo kako treba rukovati sa stomom i niko ne očekuje od Vas da se odmah snađete sa tim. Kao i sve što je novo, i ovo će kako budete vežbali vremenom postati lakše.

U većini bolnica postoje specijalno obučene medicinske sestre koje ćete najverovatnije upoznati pre operacije. One će Vam pokazati kako treba da brinete o stomi i pomoći Vam da se izborite sa svakim problemom.

Takođe može biti od koristi da razgovarate sa nekim ko je već naučio da živi sa stomom. Savet koji potiče iz ličnog iskustva može biti od neprocenjivog značaja, naročito u prvih nekoliko meseci posle operacije.

Pre operacije lekar će brižljivo planirati položaj Vaše stome tako da vrećica ostaje na mestu bez obzira da li sedite, stojite ili se krećete.

Prvih nekoliko dana posle operacije o kolostomiji ili ileostomiji će se brinuti medicinska sestra kako bi se uverila da se vrećica prazni i menja kad god je to potrebno. U početku će Vaša stoma biti blago naduvena i može biti potrebno nekoliko nedelja pre nego što se vrati na normalnu veličinu. Čim počnete da se osećate bolje, medicinska sestra će Vam pokazati kako da čistite stomu i menjate vrećice. Dostupno je nekoliko različitih vrsta vrećica ili sprava i medicinska sestra će Vam pomoći da odaberete onu koja je najpogodnija za Vas.

Briga o stomi

Može biti od koristi da u trenutku kada Vam medicinska sestra bude objašnjavala kako da se brinete o stomi sa Vama bude i neko od Vaših bližnjih - u slučaju da naiđete na poteškoće po povratku kući.

Pre nego što napustite bolnicu medicinska sestra će se postarati da imate dovoljnu zalihu stoma vrećica.

Pre nego što počnete da menjate ili praznite vrećice proverite da li imate dovoljno vrećica i meterijala za čišćenje. Dobro bi bilo da sve što Vam je potrebno držite na jednom mestu tako da ne morate da tragate za stvarima u poslednjem trenutku. Postarajte se da obezbedite sebi dovoljno vremena i privatnosti da biste mogli da radite u miru i bez prekidanja.

Neke osobe sa kolestomijom izbegavaju da nose kesu time što ispiraju (irigiraju) kolostomiju jednom dnevno, mada ovaj metod ne odgovora svima. Vaša medicinska sestra za brigu o stomi će razgovarati sa Vama detaljnije na ovu temu.

Kućna podrška

Jednom kada stignete kući moći ćete da telefonirate medicinskoj sestri za brigu o stomi ukoliko imate bilo kakav problem. Vaš izabrani lekar opšte prakse takodje može urediti i da Vas nekoliko dana po napuštanju bolnice posećuje medicinska sestra koja će se uveriti da i kod kuće možete da se izborite sa svim poteškoćama u vezi stome.

Kolostomija ili ileostomija donose veliku promenu u Vaš život. Mnogi ljudi su postiđeni zbog svoje stome i to utiče na način na koji posmatraju svoje telo. Stid zbog stome može uticati i na Vaš odnos sa partnerom ako Vam je neprijatno da je on/ona vidi. Ova osećanja su prirodni deo suočavanja sa promenom koju stoma izaziva i vremenom se uglavnom smanjuju.