Novosti 06.12.2023

Poslednji DiCE bilten u ovoj godini

Beograd 06.12.2023

Mesec novembar je bio ispunjen aktivnostima za sve nas. DiCE tim je otišao na Madeiru, Portugal, na naš godišnji sastanak tima radi pripreme za 2024. Imali smo odličnu kampanju za mesec borbe protiv raka želuca. Naša mapa raka jetre bila je predstavljena na Evropskom samitu o raku održanom u Briselu, i bio je to još jedan veoma uspešan 4. godišnji DiCE CRC skrining samit! Naše učešće u ovim aktivnostima nastavlja da dokazuje da je angažovanje sa svima vama i energično i motivišuće dok nastavljamo da slavimo 5. godišnjicu DiCE-a

DiCe 1

Ovo je naš poslednji bilten u ovoj godini. U decembarskom izdanju ćemo objaviti naše čestitke za godišnju sezonu, a u januarskom izdanju poruka naše generalne direktorke Zorane Maravić.

Za članove

16. novembar 2023. Onkološki pacijenti, predvođeni našim letonskim MO, Onkoalianse, otvorili su simboličan ekološki objekat - osvetljeni sat na Trgu nezavisnosti kod Saeima u specijalnoj kampanji #Vreme i rak ne čekaju ! Sat, koji je upotpunjen mnogim istrošenim časovnicima, simbolično će podsetiti članove Saeime tokom razmatranja državnog budžeta za 2024. na potrebu bržeg donošenja odluka za unapređenje oblasti onkologije i izdvajanje više finansijskih sredstava. Opširnije

DiCe 2

Europacolon Portugal i IPO-Porto, u saradnji sa DiCE, organizuju događaj za razmišljanje i naučnu diskusiju o glavnim izazovima karcinoma organa za varenje u Evropi i Portugalu. Događaj će se održati u glavnoj sali IPO-Porto (Portugal) 26. februara 2024. i biće otvoren za širu javnost. Više detalja o programu i registraciji sledi uskoro.

DiCE organizacioni grantovi

DiCe 3 DiCE je primio 10 prijava za Operativni grant, i svaki aplikant je kontaktiran i dobiće finansijsku podršku za svoju organizaciju. Grant će se koristiti za finansiranje budućih projekata i inicijativa organizacije. Zahvaljujemo se svim aplikantima na njihovom interesovanju i radujemo se što ćemo videti šta mogu da postignu uz finansijsku podršku.
DiCE 4 Dobili smo pet visokokvalitetnih predloga naših članica (Hrvatska, Mađarska, Letonija, Poljska i Portugal). Projekat iz Letonije 2023. postigao je najviše: „Izrada edukativnog materijala za pacijente sa kolorektalnim karcinomom sa sindromom niske prednje resekcije“. ONKOALIANSE- u želimo sve najbolje u realizaciji projekta! Opširnije
Priča o pacijentu - Kjell
DiCE 5 Kjell Olof je rođen 1942. godine u Švedskoj. Počeo je da oseća uporne bolove u stomaku, što je dovelo do direktnog upućivanja u hitnu pomoć lokalne bolnice nakon posete domu zdravlja. Gornja endoskopija sledećeg dana otkrila je tumor pankreasa. Pročitajte njegovu priču.

Novosti o raku organa za varenje

Kolorektalni kancer

DiCe 6 Izražavamo našu zahvalnost istaknutim govornicima i svim učesnicima na njihovom doprinosu uspehu 4. CRC skrining samita. U središtu ovogodišnjeg Samita bio je fokus na istraživanju obećavajućih tehnologija, podataka i potencijalnih prednosti prilagođavanja CRC skrininga.

Od srca se zahvaljujemo svima koji su učestvovali da ovaj događaj uspe. Snimak i prezentacije će uskoro biti dostupni na stranici događaja.

Kancer želuca

Vodič za pacijente sa rakom želuca

Evropsko društvo medicinskih onkologa (ESMO) pokrenulo je dragocen resurs za pomoć pacijentima, prijateljima, porodici i negovateljima da bolje razumeju rak želuca i njegov tretman. Ovaj vodič je ispunjen detaljnim informacijama o uzrocima bolesti, dijagnozi, najnovijim uputstvima o dostupnim tretmanima i mogućim neželjenim efektima lečenja.

DiCE 7

Zorana Maravić, izvršna direktorka DiCE-a, učestvovala je u predstavljanju ovog oktobra na godišnjem ESMO sastanku u Madridu, kao deo tima koji je izradio i pregledao vodič. Preuzmi sada!

Kancer pankreasa

DiCe 8 DiCE, Evropa za rak pankreasa (PCE) i Ujedinjena evropska gastroenterologija (UEG) okupili su se na Evropskom samitu o raku 2023. održanom u Briselu od 15. do 16. novembra. Ovaj važan događaj poklopio se sa Svetskim danom borbe protiv raka pankreasa, danom posvećenom podizanju svesti o ovoj razornoj bolesti. Ako želite da saznate više, možete posetiti stranicu kampanje

Svi karcinomi digestivnog trakta

DiCE 9

Act4Biosimilars je globalna inicijativa koja ima za cilj da poveća pristup pacijenata biološkim lekovima omogućavanjem veće odobravanja, pristupačnosti, prihvatljivosti i pristupačnosti (4A) bioloških preparata. Ranije ove godine, inicijativa Act4Biosimilars pokrenula je Akcioni plan Act4Biosimilars zajedno sa prvim u nizu izveštaja o dubokom zaronu fokusiranih na Ameriku, koji stavlja u fokus izazove koji ometaju usvajanje biosimilara širom regiona. Nedavno je 16. novembra 2023. lansiran drugi izveštaj o dubokom zaronu, koji stavlja fokus na usvajanje biosličnih u Evropi. Pročitajte više

ECO samit 2023, ubrzavajući zamah: Manifest za 2030.

DiCe 10 DiCE je prisustvovao godišnjem samitu Evropske organizacije za borbu protiv raka (ECO), dvodnevnom sastanku na kojem je naglašena hitnost donošenja Plana EU za borbu protiv raka kroz implementaciju niza novih projekata za bolje briga za pacijente i preživele od raka.

Ove godine, DiCE je izabran da podeli sažetak na samitu; svaki poster je bio povezan sa ECO mrežama za fokusirane teme i prioritetnim oblastima u okviru Evropskog plana za borbu protiv raka i preporukama EU misije za borbu protiv raka.

Pogledajte poster Indeksa raka jetre!

Projekti koje finansira EU

Edukativne brošure za učesnike TOGAS pilot studija su sada dostupne
DiCe 11 DiCE je razvio specijalizovane obrazovne brošure prilagođene jedinstvenim karakteristikama svake studije. Štaviše, ove brošure sadrže sveobuhvatne informacije o prevenciji raka želuca, znacima i simptomima. Opširnije
SmartCare
DiCE 12 Na ECO samitu, smartCARE - jedan od projekata finansiranih od EU u koje je DiCE uključen, istakao je ažuriranja pametne kartice za preživjele od raka - u obliku mobilne aplikacije - za poboljšanje zdravlja i dobrobiti onih koji su preživjeli rak Evropa. SmartCARE je vodeća inicijativa u Evropskom planu za borbu protiv raka u okviru EU4Health programa 2021-2027. Opširnije
DiCE 13 DiCE je angažovan u više istraživačkih projekata koje finansira EU, od kojih je svaki posvećen unapređenju zdravlja organa za varenje. Neke od tema su:
  • Prevencija raka želuca
  • Personalizovana njega protiv raka
  • Rešenja vođena veštačkom inteligencijom
  • Lakši pristup kliničkoj istoriji
Za više informacija o projektima na kojima radimo, posetite ovu stranicu.

Organizacijske novosti

Proslavljamo životno delo: Dr Eric Van Cutsem odlikovan kao profesor emeritus
DiCe 14 Leuven, 24. novembar 2023. - Na uglednoj ceremoniji održanoj u Leuvenu, dr Eric Van Cutsem, svetski poznati profesor kliničke digestivne onkologije i suosnivač DiCE, dobio je priznanje kao profesor emeritus za njegova izuzetna dostignuća i nepokolebljivu posvećenost oblasti digestivne onkologije. Opširnije
DiCE timski sastanak
DiCE 15 DiCE tim je održao svoj godišnji sastanak na Madeiri, Portugal, od 6. do 10. novembra. Tim je imao priliku da razgovara o tekućim projektima i radu za 2024. godinu i postavi temelje za buduće inicijative. Živa razmena ideja, pozadina Madeire koja oduzima dah i ugodne aktivnosti izgradnje tima podstakle su našu kolektivnu posvećenost unapređenju naše misije.

Datumi za vaš dnevnik

5. decembar 2023. Evropski forum o raku

PRVI KVARTAL 2024.

4. februar - Svetski dan borbe protiv raka

15. februar - Svetski dan holangiokarcinoma

22. februar - Pokretanje ECCAM 2024.

Mart - Mesec svesti o kolorektalnom karcinomu

21. mart - Dan svesti o analnom raku

22. mart - Dan svesti A Lynch sindroma

Bilten na engleskom jeziku možete preuzeti u odeljku Dokumenta