Novosti22.04.2018

Postavljanje makete debelog creva u Novom Sadu

Novi Sad 21.04.2018

Akcijom u Novom Sadu završavaju se ovogodišnje javno-zdravstvene manifestacije u okviru obeležavanja meseca marta, borbe protiv raka.

Mart mesec borbe protiv raka Novi Sad 2018

Svaki peti smrtni slučaj u Srbiji posledica je nekog maligniteta.

U Srbiji su od 2013. godine na snazi Nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i raka debelog creva, sa ciljem da se smanji obolevanje i umiranje od ovih maligniteta koji su u našoj sredini veoma zastupljeni, a koji upravo zbog otkrivanja u odmaklim fazama bolesti odnose i veliki broj života.

Podvukli smo:

da su u velikom broju slučajeva, za nastanak raka odgovorni određeni životni stilovi pojedinca od pušenja, nepravilne ishrane, fizičke neaktivnosti, konzumiranja alkohola, do preteranog izlaganja sunčevim zracima, a sve to nosi i do dve trećine rizika za nastanak pojedinih maligniteta. Čak oko 30 odsto svih smrtnih ishoda od malignih bolesti posledica su upravo ovih i sličnih životnih izbora. Na više od 80 odsto svih malignih bolesti može se uticati promenama ličnih životnih stilova, uz izbegavanje faktora rizika prisutnih u okolini, makar u meri u kojoj je to izvodljivo. Zato je važno delovanje na svest svakog pojedinca i nivo opšte informisanosti javnosti u vezi sa ovim problemom. Tek kada je svaki pojedinac dobro upoznat sa načinima kojima on može da umanji mogućnost za nastanak bolesti i kada je osposobljen i osnažen da preuzima dobar deo odgovornosti za svoje zdravlje, tek tada se i sistemski uložena sredstva isplate i postižu željenu delotvornost. Tada ljudi dobijaju pravu šansu da povrate, očuvaju i unaprede svoje zdravlje.

Raste broj obolelih i u svetu.