Novosti27.01.2017

Zajedno do zdravlja - izveštaj sa tribine

Beograd 27.01.2017

Na tribini pod nazivom "Sve što do sada niste znali o malignim bolestima", koja je održana u prepunoj sali Doma zdravlja "Voždovac", brojni zainteresovani građani mogli su da postave pitanja i saznaju mnoge odgovore u vezi sa ovim teškim oboljenjem. Tribinu su, u želji da se podigne svest opšte javnosti o važnosti prevencije raka, organizovali Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, Dom zdravlja "Voždovac", Gradska opština Voždovac i predsednik Saveta za zdravstvo Voždovca dr Slađan Timotijević, koji je na početku izrazio zadovoljstvo velikom posećenošću predavanju.

Zajedno do zdravlja 26.01.2017 1

Prezentaciju o skriningu karcinoma grlića materice održala je dr Valentina Andrejić, spec. ginekologije i akušerstva, citolog Doma zdravlja "Voždovac". Skupu se obratio i prof. dr sc. med. Vladimir Kovčin, onkolog, upoznavši prisutne o načinima prevencije, ranoj dijagnostici i savremenom pristupu u lečenju kolorektalnog karcinoma, dok je prim. mr sc. med. Dragoslav Kandić, internista – gastroenterolog, održao interaktivnu radionicu "Kolonoskopija, kao zlatni standard u skriningu kolorektalnog karcinoma".

Zajedno do zdravlja 26.01.2017 2

Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja ljudi u većini zemalja u razvoju, pa i u Srbiji. Stoga naša zemlja već jedanaesti put aktivno u periodu od 22 - 28. januara 2017. godine učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, sa ciljem podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Opština i Dom zdravlja "Voždovac", prepoznali su značaj ove kampanje i održavanjem današnje tribine preneli su poruku stanovništvu da je redovan pregled kod lekara najbolja zaštita.

Zajedno do zdravlja 26.01.2017. 3

Zajedno do zdravlja 26.01.2017. 4

Zajedno do zdravlja 26.01.2017. 6


Zajedno do zdravlja 26.01.2017. 5