Novosti29.03.2016

Akcija u Kikindi - izveštaj

Kikinda 26.03.2016

Još jedna uspešna javno - zdravstvena manifestacija povodom meseca borbe protiv raka debelog creva održana je u subotu 26.03.2016. godine na Trgu srpskih dobrovoljaca u Kikindi od 10 do 15 časova pod sloganom "Napravite korak" u ogranizaciji Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, udruženja “Nilco” iz Niša i "Ilco" iz Bosne.

Akciji su se priključili tim lokalnog Doma zdravlja i Udruženje srpskih domaćina. Zainteresovani građani imali su priliku da izmere krvni pritisak i urade analize šećera. Deljen je zdravstveno – promotivni materijal, vršena je edukacija o zdravoj ishrani i davani saveti o zdravim stilovima života. Akcija je bila medijski propraćena od strane dve lokalne televizije.

U svetu svake godine od karcinoma debelog creva oboli preko milion, a umre oko pola miliona ljudi. U Srbiji godišnje oboli više od 4.500 ljudi, a oko 2.500 umre od te teške bolesti.

Stoga smo ponovo ukazali na značaj informisanja i edukacije o ranom otkrivanju te vrste karcinoma, kao i na neophodnost prevencije.