Novosti21.03.2014

Nova akcija u Nišu

Niš 21.03.2014

U subotu, 29. marta 2014. godine, Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre organizovaće akciju postavljanja makete debelog creva u centru Niša, u cilju podizanja svesti građana tog grada o važnosti prevencije raka debelog creva.

Nišlije će imati priliku da prođu kroz ovu maketu, saznaju više detalja o programu skrininga za rano otkrivanje raka debelog creva i na zabavan način se upoznaju sa potencijalnim promenama koje se mogu javiti na zidu debelog creva. Biće im deljeni lifleti sa pozivom da sprovedu jednostavan test na tragove krvi u stolici u konsultaciji sa svojim izabranim lekarom. Test na okultno krvarenje se pokazao kao prikladna metoda ranog otkrivanja raka debelog creva i preporučuje se kod zdrave populacije sa prosečnim rizikom od pojave ove bolesti.

Rak debelog creva je drugi po redu uzročnik smrti od malignih bolesti, jer nema nikakve tipične simptome dok ne napreduje u više stadijume koji su teži za lečenje. Svake godine u Srbiji oko 3800 osoba sazna da boluje od raka debelog creva, a na žalost, bitku sa ovom bolešću godišnje izgubi oko 2600 osoba.