Novosti06.03.2014

Annual Affiliate and Associate Meeting 2014

Lisabon 10/11.02.2014

Konferencija Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva održana je 10-11. februara 2014. godine u Lisabonu u organizaciji EuropaColon, koje je ujedno obeležavalo i desetogodišnjicu svog postojanja.

Učestvovalo je 22 zemalja članica ovog evropskog udruženja. Razmenjena su iskustva, prezentovane aktivnosti svih Udruženja zemalja članica u 2013. godini, dogovorena zajednička strategija i zaključeno da se za Nacionalni plan borbe protiv kancera mora neprestano lobirati, razviti strategija borbe protiv pušenja, zdrave ishrane i fizičke rekreacije.

Tri teme su naročito izdvojene i obrađene u svim radnim grupama tokom Konferencije.

1. Podizanje svesti stanovništva o raku debelog creva i nastavak skrining programa.
  2. Mart je mesec borbe protiv raka i potrebno je intenzivirati akcije, kampanje (izlaganje kolon makete u većim gradovima), kao i organizovanje šetnje pod sloganom "Šetnja za zivot" svih zainteresovanih uz zajednicki doručak i kafu.
  3. Zainteresovati i pridobiti što više novih članova Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre.

​Veliko je zadovoljstvo i čast za našu zemlju što smo uključeni u rad ove organizacije. Zahvalni smo na ovom savršeno organizovanom događaju, za razmenu iskustava, kao i priliku da čujemo nesto novo, naučimo i primenimo u svojoj zemlji.