Novosti28.08.2009

Rak: zemlje u razvoju malo troše

28.08.2009

Fondaciju je osnovao sedmostruki pobednih trke Tur de Frans, Armstrong, posle sopstvenog iskustva za rakom testisa, prenosi Rojters.

Dok se nekad smatralo da je rak bolest imućnih, danas ga sve više ima u siromašnim zemljama, a stručnjaci procenjuje da globalni manjak ulaganja u lečenje ove bolesti iznosi 217 milijardi dolara. U izveštaju se prognozira da će globalno ekonomsko opterećenje zbog novih slučajeva raka ove godine dostići 305 milijardi dolara, kao i da će do 2020. godine biti 16,8 miliona novih slučajeva raka u svetu godišnje, prema sadašnjih 12,9 miliona.

01

Na globalnoj konferenciji o raku, koja se održava u Dablinu u organizaciji Fondacija Lensa Armstronga, irska ministarka zdravlja Meri Harni je izjavila kako će zatražiti potpunu zabranu solarijuma da bi se smanjio rizik od raka kože. Ona je izrazila nadu da će u cilju očuvanja javnog zdravlja za ovaj predlog dobiti odobrenje EU.