Novosti18.08.2009

Ishrana krivac za rak debelog creva

Blic 18.08.2009

Smatra se da više faktora utiče na pojavu raka debelog creva i to nasledna sklonost, način ishrane, režim života, razne vrste stresa, navodi dr Ivan Popov, naučni savetnik za kliničku onkologiju iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, i naglašava kao veoma bitan nasledni faktor.

Postoji visok rizik od obolevanja ukoliko je nečiji bliski rođak već imao polip ili tumor rektuma ili debelog creva.

Doktor navodi kao veliki problem i podatak da, nažalost, svaki treći pacijent kod lekara stigne kada je bolest već u metastatskoj fazi. Proces obolevanja traje vrlo dugo, sedam-osam godina, a pacijent nema apsolutno nikakve tegobe, što ovu bolest dodatno čini problematičnom i podmuklom. Doktor naglašava da svako ko primeti da ima krv u stolici mora obavezno doći na pregled. Kolonoskopija je neprijatan pregled, ali se ona već duže vreme obavlja pod anestezijom, pacijent ništa ne oseća i posle dva sata ide kući.

"Kad neko napuni 50 godina, iako nema nikakve tegobe, treba da uradi preventivni pregled debelog creva. Jer tada postoje velike šanse da mi taj podmukli proces - od polipa do karcinoma, zaustavimo negde na pola puta. Iako je polip napravio već neke mutacije, ali nije nastao karcinom, mi ga vrlo lako i elegantno skinemo. Endoskopom dođemo do njega, zaomčimo ga i skinemo strujom. Sama intervencija uklanjanja polipa nije bolna. I taj pacijent je sigurno spasen" - tvrdi dr Popov.

01

Prevencija

Pacijenti dosta mogu da učine i da preventivno deluju protiv ove ozbiljne bolesti. Pre svega treba da vode računa o ishrani i da jedu hranu bogatu prirodnim vlaknima, što je neuporedivo bolje od zapadnjačke ishrane gde su vlakna pridodata kao suplement. Preporučuje se uzimanje najmanje pet porcija svežeg voća i povrća dnevno. Najmanje jednom nedeljno treba uzimati brokoli i kupus. Preporučuje se smanjeno uzimanje crvenog mesa, najviše tri puta nedeljno, i uzdržavanje od unosa iznutrica i suhomesnatih proizvoda, kao i često uzimanje ribe i živinskog mesa kao izvora belančevina životinjskog porekla.