Novosti17.08.2009

Kolonoskopija otkriva tumore

Politika 17.08.2009

Zato lekari stalno ponavljaju da svi pacijenti stariji od 50 godina, imali simptome ili ne, treba da odu kod lekara da pregledaju debelo crevo, da im se uradi kolonoskopija i test na okultno krvarenje. Ako ova kontrola pokaže da je sve u redu, treba je ponoviti za pet godina.

Prema rečima dr Ivana Popova, Naučnog savetnika za kliničku onkologiju sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, karcinom debelog creva drugi je ili treći (zavisno od citiranih statistika) na listi učestalosti svih malignih tumora, a prvi od malignih tumora digestivnog trakta. Opasnost od ovog raka posebno je povećana nakon 45. godine života, a podjednako napada i muškarce i žene.

"Rak debelog creva razvija se godinama. Često mu prethodi razdoblje prekancerogenih promena, sa polipima koji obično ne izazivaju nikakve tegobe. Osobama koje su bolovale od polipa savetuju se češći pregledi, jer se kod njih opasnost povećava u toku pet-šest godina posle javljanja polipa" - naglašava dr Popov.

Rak debelog creva je maligna bolest koja se odlikuje postojanjem jednog ili, ponekad, više zloćudnih tumora u debelom crevu i njegovom završnom delu rektumu. Ovo oboljenje predstavlja veliki zdravstveni problem u svetu i drugi je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u SAD gde odnosi više od 56.000 života svake godine.

Učestalost je značajno veća u razvijenim zemljama i iznosi više od 50 obolelih na 100.000 stanovnika. Jedna epidemiološka studija pokazala je da učestalost karcinoma debelog creva u Srbiji iznosi oko 45 na 100.000 stanovnika, što je veoma blizu stopi učestalosti ove bolesti u razvijenim evropskim zemljama.

Od kolorektalnog karcinoma može da oboli praktično svako.

Simptomi opakog oboljenja: krv u stolici ili na stolici

olovi u stomaku ili grčevi koji su učestali, bez razloga
promena u ritmu pražnjenja
gubitak telesne težine, bez razloga