Beograd: Zdravstveni info servis
tportal.hr 18.06.2009
Zdrava svojstva šargarepe odavno su poznata, a sada je otkriveno da šargarepa sadrži snažna antikancerogena svojstva koja zadržavaju svoju vrednost ako se skuva cela.
Antikancerogena svojstva šargarepe možete povećati ako je skuvate celu. Naučnici sa Univerziteta u Newcastleu utvrdili su da rezanje šargarepe nakon kuvanja može povećati količinu njenog prirodnog šećera koji ima antikancerogena svojstva.
Međutim, ako šargarepu isečete pre kuvanja, ona gubi svoja zdrava svojstva.
"Sečenje šargarepe pre kuvanja dovodi do toga da se njena glavna nutritivna svojstva izliju u vodu u kojoj se kuva. Ako ih pak skuvate cele i režete ih kasnije, moći ćete uživati u njihovom ukusu, ali i zdravim svojstvima", izjavila je dr Kirsten Brandt, jedna od naučnica koje su sprovele istraživanje.
Dodala je da je cela skuvana šargarepa vrlo zdrava i jednostavna za pripremu te da bi ljudi, ako žele sačuvati svoje zdravlje, trebalo da prihvate takve navike kuvanja i jedenja. Istraživanje je dokazalo da šargarepin prirodni šećer sadrži snažna antikancerogena svojstva čijim se konzumiranjem smanjuje rizik za oboljevanje od raka.